Ramadan: En strategisk tid for bønn!

Ramadan er en viktig og hellig måned i den muslimske kalenderen. Det er også en strategisk tid for bønn for muslimer, og for Frontiers-arbeidere som når ut til dem med evangeliet.

Her er hva du bør vite om Ramadan når du fokuserer på bønn for muslimer:

1: Måneden Ramadan har stor åndelig betydning

Gjennom Ramadan faster muslimene fra mat, drikke, sex, røyking, ja, alt som tas inn gjennom munnen, fra soloppgang til solnedgang. Denne fasten er en av de fem søylene i islam.

Noen muslimer tar lett på det og ser på det som en religiøs plikt å behage Gud og sone for de syndene de har gjort det siste året. Andre griper muligheten til å søke Gud og åndelig renselse. Men uansett hvordan det fastes, har alle muslimske menn og kvinner den samme desperate lengselen etter visshet om frelse.

Be om at muslimer skal få et møte med Jesus Kristus i den intense åndelige atmosfæren ramadan gir.

2: Ramadan er en kulturell begivenhet

Ramadan er en måned full av tradisjoner, familiebesøk og spesielle matretter, og kan på mange vis sammenlignes med den kristne julefeiringen.

Tradisjonene knyttet til Ramadan varierer fra land til land. I Marokko bryter mange fasten hver kveld med dadler, melk, søtsaker og harira, en næringsrik suppe laget av linser, tomater og kik-erter. Andre steder, som i India, brytes fasten med samosas, karrigryter og frukt.

Hver dag i Ramadan starter fasten rett før soloppgang ved første bønnetid. I noen land starter fasten med lyden av en kanon. Andre steder går en person gjennom gatene og roper for å varsle folk om å spise deres måltid før soloppgang. Mens andre igjen våkner til unge menn som løper gjennom gatene og slår på kasseroller.

Tenk bare hvor sterke følelser vi har rundt våre høytider, som jul og påske. Sånn føler muslimer om Ramadan.

3: Ramadan er en fysisk påkjenning

Det er fort gjort å miste fatningen i løpet av Ramadan – spesielt i slutten av dagen. Dette er jo ingen overraskelse, siden folk ikke har spist eller drukket noe siden før soloppgang. Fasten er spesielt vanskelig på lange, varme sommerdager.

De første dagene i måneden er spesielt ubehagelige for dem som faster. Deres kropper er tvunget til å vende seg til en ny rutine som er helt motsatt av det normale.

Be Gud om at Ham må vise seg for muslimske menn og kvinner i denne fysiske påkjenningen.

4: Ramadan forstyrrer dagsrytmen

Livet går sakte på dagtid. Noen få mennesker er ute, men de fleste butikker, bedrifter og restauranter holder stengt store deler av dagen, eller gjennom hele Ramadan.

Fastingen gjør det vanskelig å fokusere, studere eller jobbe. En måte å klare seg på er å snu døgnet, mange prøver å sove hele dagen frem til de bryter fasten. Etter en lang dag uten vann og mat, spiser man en «frokost» ved solnedgang. En større «lunsj» spises noen timer senere, rundt kl. 21, og middag serveres rett før første bønnerop ved soloppgang.

Mellom disse nattlige måltidene er gatene fulle av folk som handler og barn som leker. Folk går på besøke til hverandre. Mennene sitter ute på gate kafeene og snakker til langt på natt. Kvinnene tar spaserturer sammen, handler eller lager spesiell mat.

Vil du vurdere å snu opp ned på din rutine en dag, eller deler av en dag, for å faste og be Gud om å åpne opp muslimenes hjerte så de oppdager hvem Jesus er?

5: Ramadan er full av muligheter for evangeliet

Muslimer er svært åpne for å samtale om åndelige ting i Ramadan, at muslimer er villige til å lære mer om Gud og evangeliet. Det er en veldig viktig tid av året for Jesu etterfølgere – både i den muslimske verden og i tradisjonelt kristne land som f.eks. i Norden – til å dele Guds Ord med muslimske kvinner og menn.

Som etterfølger av Jesus kalles vi til å bli med i bønn for muslimer over hele verden. Be om at de får oppdage friheten i Kristus og sannheten i evangeliet. Bruk bønnekalenderen eller våre daglige oppdateringer på Facebook for å be konkret og planmessig sammen med millioner av andre rundt om i verden!

Comments are closed.